Hypotheekweetjes
Kopen veel goedkoper dan huren
In de periode 2007 – 2013 zijn de huizenprijzen enorm gedaald. De prijzen van woningen zijn momenteel dan ook zeer betaalbaar. Daar komt bij dat de rente historisch laag is. Omdat de rente ook nog eens aftrekbaar is, zijn de maandlasten bij kopen vaak wel de helft lager dan wanneer u huurt!

Aflossingsvrije hypotheek nog steeds mogelijk bij oversluiten
Wie voor 1 januari 2013 al een hypotheek had en de hypotheek nu oversluit of een andere woning koopt, mag een deel van de hypotheek aflossingsvrij houden. Soms zelfs meer dan het huidige aflosvrije deel.

Belastingvoordeel vervalt na 30 jaar
In het verleden waren hypotheken oneindig aftrekbaar. In 2001 is door de overheid vastgesteld dat hypotheekrente nog slechts 30 jaar afgetrokken mag worden. Dit betekent voor veel huizenbezitters dat het belastingvoordeel in 2031 gaat vervallen. Wie na 2001 (een extra) hypotheek heeft opgenomen, mag vanaf de datum van verstrekking van deze (extra) hypotheek de rente 30 jaar aftrekken.

Annuïteitenhypotheek populairder dan lineaire hypotheek
Wie de hypotheek oversluit krijgt vaak te maken met verplicht aflossen van een deel van de hypotheek. Wie voor het eerst koopt moet zelfs de gehele hypotheek aflossen. Er zijn twee smaken: lineair en annuïteit. In beide gevallen wordt per direct afgelost. Bij lineair echter veel meer dan bij annuïteit. Dit betekent dat bij een lineaire aflossing de lasten (de eerste helft van de hypotheek) fors hoger zijn. Dit is dan ook de reden dat 95% van de huizenbezitters voor aflossen middels annuïteiten kiest. Je bent veel flexibeler; de maandlast is lager, terwijl de mogelijkheid tot boetevrij extra aflossen er ook altijd nog is.

Alle kosten bij oversluiten hypotheek aftrekbaar
Bij het oversluiten van een hypotheek krijg je te maken met notaris- en bemiddelingskosten. Vaak ook met taxatiekosten en Nationale Hypotheek Garantie provisie. Eveneens kan er sprake zijn van boeterente. Ondanks de kosten – die alle volledig aftrekbaar zijn – loont oversluiten op dit moment ruimschoots de moeite vanwege de extreem lage rente.

Kosten bij het kopen van een woning
Bij het kopen van een bestaande woning heb je te maken met overdrachtsbelasting, notaris- en bemiddelingskosten. Vaak ook met taxatiekosten en NHG provisie. Vaak vraagt de verkoper een bankgarantie wat ook extra kosten met zich meebrengt. Al deze kosten samen valt onder de noemer “kosten koper”. Ongeveer de helft van deze kosten is aftrekbaar.

Bij scheiding hypotheekregels soepeler
Banken en de Nationale Hypotheek Garantie hanteren soepelere regels wanneer iemand gaat scheiden. Bij scheiding valt er meestal een inkomen weg. Daarnaast is er vaak sprake van kinder- en/of partneralimentatie. Dit drukt op de leencapaciteit. Door de soepelere normering (20%) kan één van beide partijen sneller blijven wonen.

Waarom bij vroegtijdig oversluiten vaak boete
Bij het afsluiten van een hypotheek spreekt u een bepaalde rente af met de bank voor een bepaalde periode vast. Als de rente gedurende de rentelooptijd lager wordt en u wilt daar gebruik van maken, zal de bank waar u nu zit, u een boete in rekening brengen voor de rentewinst die ze nu mislopen. Veel huizenbezitters nemen deze boeterente voor lief om nu voor hele lange periode zeker te zijn van extreem lage rente. De boete wordt meestal binnen enkele jaren terug verdiend.

Rentemiddeling; rentewijziging zonder boete
Sommige banken (o.a. SNS Bank, ING, Obvion Basis) doen aan rentemiddeling. Dit is het omzetten van de huidige hoge rente naar een veel lagere rente. De boete zit in de nieuw aangeboden rente verdisconteerd. Hierdoor zal de middelingsrente iets hoger zijn dan de marktrente, maar veelal bent u direct fors goedkoper uit, zonder boete te hoeven betalen. Bijkomend voordeel is dat u niet naar de notaris hoeft en geen taxatiekosten heeft. De bemiddelingskosten zijn bovendien beperkt!

Hypotheek bij bank of verzekeringsmaatschappij
Zowel banken als verzekeringsmaatschappijen (evenals sommige pensioenfondsen) verstrekken hypotheken. Elke bank heeft zijn eigen specifieke voorwaarden en eigenaardigheden. Je kunt rechtstreeks bij een bank een hypotheek afsluiten, maar een bank kan alleen zijn eigen producten aanprijzen. Veel beter is om de hypotheek af te sluiten of informatie in te winnen bij een tussenpersoon (Terpstra Assurantiën & Hypotheken, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.terpstrahypotheken.nl ). Zij bekijken welke bank de scherpste rente hanteert en de beste voorwaarden heeft. Voor de meeste mensen is dit bijna onmogelijk zelf op een rij te zetten. Dankzij de efficiënte werkwijze en hoge omloopsnelheid, zijn de bemiddelingskosten bij Terpstra fors lager dan elders. Bovendien is hypotheekinformatie inwinnen gratis!

Hoogte hypotheek berekenen
Met deze website linken wij u door naar de hypotheekadviseurs van Terpstra Assurantiën & Hypotheken, gevestigd in Kampen, IJsselmuiden, Zwolle en Almere, vandaaruit landelijk opererend. Zij bekijken uw situatie en u krijgt een antwoord toegesneden op uw situatie. Gratis. Dit gaat veel verder dan de standaard rekenmodules die in omloop zijn. Dankzij het gebruik maken van diverse regels waar de consument geen weet van heeft, valt de maximale hypotheek vaak gauw enkele tienduizenden euro’s hoger uit. Wilt u toch zelf rekenen, dan kan dat met de modules op de site www.terpstrahypotheken.nl.

Maandlasten berekenen
Voor het berekenen van de maandlasten is kennis nodig van de diverse voorwaarden, rentetarieven, op- en afslagen, kortingen, etc. van de vele verschillende banken. Niet te vangen in een simpele module. Bij Terpstra kunt u rekenen op een snel en duidelijk advies. Gratis en vrijblijvend.

Vrijblijvende informatie

bel_me_terug